Paluchy wiedźmy
Skład:
• 225 g miękkiego masła
• 130 g cukru pudru
• 1 jajko
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, lub cukier z prawdziwą wanilią
• 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 3/4 szklanki blanszowanych migdałów
Wykonanie:
Ubić masło z cukrem na jasną i puszystą masę, dodać jajko, ekstrakt waniliowy. Następnie wsypać mąkę z proszkiem i sól. Gotowe ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą
i schłodzić w lodówce co najmniej 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto (najlepiej odrywać część a resztę trzymać
w lodówce, żeby nie zmiękła). Z ciasta robić wałki a następnie formować paluszek, w miejsce, gdzie powinien być paznokieć wciskając migdał, naciąć w kilku miejscach nożem. Ponieważ ciasto w piekarniku trochę rośnie, uformowane paluchy powinny być grubości małego palca. Wokół paznokci można dodatkowo nałożyć troszkę dżemu.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 9 minut.
Paluchy powinny być lekko przyrumienione.
Inna propozycja https://www.garnek.pl/doris7/31209623
dodane na fotoforum: