Kurczak w sosie slodko kwasnym
1 duza cebula pokrojona w cienkie poltalarki
1 czerwona papryka pokrojona cienkie paseczki(slupki)
1 marchewka pokrojona w cienkie slupki
3-4 plastry ananasa pokrojone w grubsza kostke
1 mala pomarancza podzielona na czastki obrane z bialych blonek
1 duza lub mniejsza podwojna piers z kurczaka pokrojona w kostke
przecier pomidorowy
3/4 szklanki soku z pomaranczy
3 lyzki cukru
sol,pieprz do smaku
imbir,slodka papryka i troche ostrej
1-2 lyzki octu winnego(ja dalam jablkowy)
po 1 lyzeczce maki ziemniaczanej i pszennej
mozna sypnac troszke ulubionych ziol,np.prowansalskie
Na patelnie dac 2 lyzki oliwy,podgrzac,dodac przecier i sok z pomaranczy,podgotowac chwileczke,ok.4-5 minut.
Nastepnie dodac warzywa i owoce,cukier,ocet i przyprawy i gotowac ok 20 minut.
W miedzy czasie obsmazyc krotko na niewielkiej ilosci oliwki piers pokrojona w kostke i lekko przyprawiona sola i pieprzem lub przyprawa do kurczaka.
Dodac do sosu.Maki rozrobic w niewielkiej ilosci zimnej wody i wlac powoli do sosu,dobrze wymieszac i zagotowac na malym ogniu.Jesli chcemy wiecej sosu,podlac go troszke woda i w razie potrzeby dodac wiecej maki.Sos ma byc gesty.
Sos jest bardzo smaczny.Podawac z ryzem ale mozna rowniez jesc z pieczywem.
Smacznego!