Składniki - ciasto:
* 1/2 kg mąki pszennej
* 2 jajka
* 1/2 płaskiej łyżeczki soli
* ok. 3/4 szklanki gorącej wody
Składniki - farsz:
* 400 g szpinaku
* 200 g sera ricotta
* 2 małe ząbki czosnku
* parmezan
* 2 jajka
* szczypta gałki muszkatołowej, pieprzu i soli
Ugotować szpinak w małej ilości wody. Odcedzić, ostudzić i posiekać, dodać do niego rozdrobniony ser ricotta. Wymieszać, dodać jajka, parmezan i czosnek. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą.
Mąkę przesiać na stolnicy, zrobić w niej dołek. Zaparzyć ciasto, wlewając w dołek gorącą wodę i mieszać widelcem. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto - ma być wolne. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą bardzo cienko rozwałkować, podsypując stolnicę mąką. Dwa placki ciasta posmarować białkiem, nałożyć na nie kleksy farszu w regularnych odstępach. Przykryć drugą połową ciasta i docinąć palcami przestrzenie pomiędzy farszem. Radełkiem lub nożem podzielić ciasto na kwadraciki.
Po ugotowaniu (ok. 4min.) podawać polane masłem i szałwią, posypanć parmezanem.
Ser ricotta można zastąpić serem feta.
dodane na fotoforum:
gotujmy 2011-10-04
Kusi mnie ravioli ale podobne ciasto do pierogów.....jedynie jajka dodajemy...hmmm chyba spróbuje bo inaczej się nie dowiem ;0))))