Ravioli ze szpinakiem i serem riccotta

Ravioli ze szpinakiem i serem riccotta

Składniki - ciasto:

* 1/2 kg mąki pszennej
* 2 jajka
* 1/2 płaskiej łyżeczki soli
* ok. 3/4 szklanki gorącej wody

Składniki - farsz:

* 400 g szpinaku
* 200 g sera ricotta
* 2 małe ząbki czosnku
* parmezan
* 2 jajka
* szczypta gałki muszkatołowej, pieprzu i soli

Ugotować szpinak w małej ilości wody. Odcedzić, ostudzić i posiekać, dodać do niego rozdrobniony ser ricotta. Wymieszać, dodać jajka, parmezan i czosnek. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą.


Mąkę przesiać na stolnicy, zrobić w niej dołek. Zaparzyć ciasto, wlewając w dołek gorącą wodę i mieszać widelcem. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto - ma być wolne. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą bardzo cienko rozwałkować, podsypując stolnicę mąką. Dwa placki ciasta posmarować białkiem, nałożyć na nie kleksy farszu w regularnych odstępach. Przykryć drugą połową ciasta i docinąć palcami przestrzenie pomiędzy farszem. Radełkiem lub nożem podzielić ciasto na kwadraciki.



Po ugotowaniu (ok. 4min.) podawać polane masłem i szałwią, posypanć parmezanem.

Ser ricotta można zastąpić serem feta.

dodane na fotoforum:

hasedi

hasedi 2011-06-18

muszę wypróbować ten przepis :)

gotujmy

gotujmy 2011-10-04

Kusi mnie ravioli ale podobne ciasto do pierogów.....jedynie jajka dodajemy...hmmm chyba spróbuje bo inaczej się nie dowiem ;0))))

dodaj komentarz

kolejne >