(2 porcje) 200 g pomidorów z puszki, 60 g czarnych oliwek bez pestek, 15 g kaparów, 25 g filetów anchois(czyt. anszua) zamiennikiem może być tuńczyk, 3 łyżki oliwy, 1-2 ząbki czosnku, kawałeczek papryki chilli albo szczypta sproszkowanej ostrej papryki, świeża natka pietruszki, 200 g spaghetti lub linguine
Na dużej patelni rozgrzałam oliwę, zdjęłam z ognia, wrzuciłam posiekany czosnek i chilli, wymieszałam. Dodałam osączone z zalewy, drobno pokrojone fileciki anchois, pomidory , pokrojone oliwki oraz kapary. Dusiłam na małym ogniu ok. 10min. dodałam szczyptę cukru, sól do smaku, odrobinę masła(to taki mój patent) , od czasu do czasu mieszając. Gotujemy makaron al dente.Odcedzamy pamiętając, że nie przelewamy zimą wodą i wrzucamy makaron do sosu mieszamy wszystko razem i nakładamy na talerze. Na koniec posypujemy parmezanem. Smacznego
dodane na fotoforum: