Ciecierzyca, zwana także włoskim grochem, daje duże pole do popisu kulinarnej wyobraźni.Szczególnie na upalne dni, można z niej przygotować smaczne i pożywne sałatki, które nie wymagają zbyt dużego nakładu czasu i wysiłku. Do przygotowania sałatki potrzebne jest 500g ciecierzycy- ja kupuję w puszce już ugotowaną, jest również suszona, tą trzeba namoczyć w wodzie na 8h. albo zostawić przez noc, dodatkowo wsypując 1łyżeczkę sody oczyszczonej - która przyśpieszy gotowanie"cieciorki" Przed gotowaniem opłukać ciecierzycę i zaleć czystą wodą. 4-5 szt. średnich pomidorów, 1 średnia cebula, kilkanaście listków bazylii, 300g tuńczyka,oliwą z oliwek, ocet winny, pieprz sól.Pomidory oczyszczamy z nasionek i kroimy w grubą kostkę, drobno kroimy cebulę, dodajemy bazylię oraz tuńczyka. doprawiamy olejem z oliwek kilkoma kroplami octu winnego,dodajemy sól i pieprz wg. własnego uznania. Sałatka najlepiej smakuje kiedy jest schłodzona.
dodane na fotoforum:
alka10 2011-06-16
nigdy jeszcze nie jadłam ciecierzycy-ale...kuchnia jest po to aby eksperymentować..-pozdrawiam i dobrej nocy ci życzę:))