30 dkg makaronu duże muszelki( chciałam kupić inne, ale akurat nie znalazłam) 2-3ząbki czosnku, 50dkg pieczarek, albo innych grzybów, parmezan 100g. owczy ser 50g(może być, ale nie musi) 2 cukinie,szynka 130g. pietruszka,olej.500ml sosu beszamel. Muszle gotujemy do miękkości, uważając aby nam nie pękały. Potem przelewamy zimna wodą aby zatrzymać proces gotowania. Oczyszczamy grzyby kroimy w kostkę i dusimy na patelni razem z pietruszką i czosnkiem. W drugiej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cukinie i szynkę. Kiedy wszystko będzie miękkie, łączymy razem, dodajemy sery oraz połowę beszamelu. Następnie mieszamy blenderem, ale nie rozdrabniamy na zupełną papkę. Farszem nadziewamy muszle układamy na blaszce pokrytą olejem i pokrywamy beszamelem. Zapiekamy w piekarniku 30min. przy temp. 180st.C
dodane na fotoforum:
danka1 2011-06-19
Kiedyś tam już to robiłam - było okej..