Schłodzone 1 awokado, 10-15 dkg łososia wędzonego,2 łyżki majonezu, mały jogurt naturalny, albo śmietana( ja użyłam jogurtu) 1 ząbek czosnku, cytryna sól i pieprz. umyte awokado rozkroić na pół, usunąć pestkę i delikatne wyciągnąć miąższ tak aby nie naruszyć łupinki, która może nam posłużyć jako miseczki . najlepiej łupinki zamrozić.Miąższ rozdrabniamy widelcem, skrapiamy cytryną awokado, aby nie ściemniało. Kroimy drobniutko łososia dodajemy do awokado. Majonez, jogurt drobno posiekany koper, zmiażdżony czosnek, łączymy razem. dodajemy do łososia i awokado mieszamy i napełniamy łupinki. Podajemy ze świeżym pieczywem lub z grzankami. ja zrobiłam z grzankami. Przystawka jest wyśmienita!. Polecam podawać natychmiast po zrobieniu, mimo tego, ze awokado skrapia się cytryną zmienia barwę po dłuższym przechowywaniu w lodówce
dodane na fotoforum:
danka1 2011-06-20
Nie jadłam takiej przystawki, a z tego co widzę i czytam to szkoda
danwi66 2011-06-21
no to sem zrobię:),fajny pomysł:)