Czasami widujemy na dziale warzywnym w markecie fenkuły, tylko nie bardzo wiemy co można z nich zrobić i czy w ogóle są smaczne.Nie znam wiele sposobów na przygotowanie fenkułów.Niemniej jednak podzielę się moim przepisem z wami. Fenkuły zwane we Włoszech finocchi-koper, mają posmak anyżkowy, szczególnie czuć tą nutkę, kiedy robi się z niego surową sałatkę. Ja dzisiaj jednak ugotowałam. Przepis banalnie prosty. Gotujemy fenkuły, aż będą miękkie w osolonej wodzie, następnie odcedzamy.Na patelni roztapiamy łyżkę masła wrzucamy fenkuły i posypujemy sporą ilością parmezanu, pieczemy na złoty kolor. Prawda , że łatwe?. Żeby nie było zbyt prosto, dodatkowo przygotowałam karkówkę z patelni grillowej(piekę bez tłuszczu) mięso jest miękkie i bardzo soczyste, dodatkowo przygotowałam sos korniszonowy, ponieważ uznałam, że świetnie będzie pasował do tego mięska, ale można go podawać również z mięsami gotowanymi, bądź rybą.Przepis na sos korniszonowy:ok 10dkg korniszonów,1 cebula,2 łyżki masła,2szklanki rosołu z kostki, 2 łyżki śmietany, 2-3 łyżki mąki pół łyżeczki musztardy, sól, pieprz, cukier. Cebulę posiekać udusić na maśle, dodać mąkę i zarumienić, wlać bulion oraz dodać pokrojone w cienkie talarki ogórki gotować chwilkę na wolnym ogniu dodać dwie łyżki śmietany( ja daje słodką) dodać musztardę, przyprawić solą pieprzem i cukrem do smaku i jeszcze dodać posiekaną natkę pietruszki - gotowe. Życzę smacznego :)
dodane na fotoforum: