Spaghetti z mulami(omułkami) i małżami

Spaghetti z mulami(omułkami) i małżami

Mule i małże ze spaghetti to kolejne banalnie proste w przygotowaniu danie, a bardzo wykwintne i eleganckie. Polecam wszystkim poszukującym smaków przyjemności i szczęścia:)
ok1 kg świeżych małż i omułek( ja daje nawet 2 kg) z czego cześć gotuję w wodzie i wyciągam z muszli i na końcu dodaję do spaghetti
40 dkg. makaronu spaghetti
natka pietruszki
3 ząbki czosnku ( możemy dodać więcej )
sól
2łyżki oliwy
2 łyżki masła masła do smażenia , 1/2 szklanki białego wytrawnego wina. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy posiekany czosnek. Następnie dodajemy 2 łyżki pietruszki i wlewamy białe wino. Do tak przygotowanego sosu wrzucamy małże i czekamy aż się otworzą, czyli ok. 3-5 minut. Pamiętajmy, że małże, które nie otworzą się pod wpływem smażenia/gotowania – nie nadają się do jedzenia i powinniśmy je od razu odrzucić. Kiedy małże się już otworzą, mieszamy cała zawartość patelni, tak żeby małże nabrały aromatu czosnku, wina i pietruszki (dusimy jeszcze przez ok. 3 – 4 min. )Makaron wrzucamy do miski, a następnie zalewamy go małżami i sosem, dodajemy pozostałą pietruszkę. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Podajemy od razu, oczywiście w towarzystwie białego wina i w towarzystwie dobrej muzyki .

dodane na fotoforum:

stor55

stor55 2011-07-18

bardzo lubię mule z winem i warzywami

dodaj komentarz

kolejne >