1-2 bataty na 1 osobę
4-5 łyżek oliwy z oliwek
kilka gałązek świeżego rozmarynu
1 łyżka tymianku ( może być suszony) kilka listków szałwi, garść orzechów nerkowca
kilka ząbków czosnku (nie obieramy go ze skórki!!!)
sól i pieprz Ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy (nie obieramy!), kroimy na cząstki i wykładamy do foremki (np. porcelanowej) wysmarowanej olejem. Solimy i kropimy oliwą.Brytfankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni i zapiekamy około 30-40 min (ziemniaki powinny się lekko zrumienić).Pod koniec pieczenia dodajemy zioła, czosnek i orzechy nerkowca. Podajemy np. z panierowaną piersią z indyka, albo wszelakiego rodzaju dipami np. jogurtowym. Smacznego.
dodane na fotoforum:
kot54 2011-09-20
Ciekawi mnie też smak tych słodkich ziemniaków....:))
grejsia 2011-09-21
Lubie, lubie, lubie!!! I do tego jeszcze dobre dla zdrowia! A probowalas robic tluczone, z maslem, smietana (lub mlekiem) i rodzynkami?
intma43 2011-09-24
Ubolewam, że nie mam dostępu do batatów. Po przeczytaniu przepisu wiem, że to by mi smakowało :)