700g mąki pszennej
21g świeżych drożdży lub 1 paczuszka suchych drożdży instant (7g)
450ml lekko ciepłej wody
100ml oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
2 łyżeczki gruboziarnistej soli
3 łyżeczki świeżego, posiekanego rozmarynu (ok. 2 gałązek)
Do miski wsypać mąkę, pokruszone drożdże, wodę, oliwę i sól. Ciasto zagniatać 4- 5min. robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta lub wyrobić ręcznie.(Ciasto będzie bardzo klejące i rzadkie).
Do drugiej miski wlać ok. 1 łyżeczki oliwy (najlepiej rozsmarować oliwę na dnie miski) przełożyć ciasto i obtoczyć go w oliwie. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1- 2godz. do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Formę prostokątną o wymiarach ok. 30x 40cm posypać mąką (aby ciasto nie przykleiło się do blachy). Mozna w sumie nadawać kształt jaki sie chce, ja zrobiłam okrągłe:)Ciasto przełożyć na blachę. (Najlepiej ręce posmarować przed tym oliwą).
Opuszki palców wcisnąć w ciasto tak, aby w cieście powstały małe wgłębienia. Oliwę wymieszać z wodą i polać nią ciasto. Posypać rozmarynem i solą. Ciasto odstawić ponownie na 30min. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25min. w temperaturze 200°C na złoty kolor. smacznego☺
dodane na fotoforum:
kot54 2011-09-27
Przepięknie podane...i ze smakiem....Dobrej nocy :)
ewci1 2011-09-29
Bardzo ,bardzo apetyczne,uwielbiam te wszystkie dodatki....pieknie podalas i ta galazka oliwna...SUPER:)))