Niezwykłe połączenie waniliowego budyniu i jabłek... chyba ta szarlotka jest dosyć znana. Jednakże podam przepis gdyby się okazało,że ktoś jeszcze jej nie miał okazji jeść. To następne ciasto, które nie wymaga specjalnych umiejętności w dziedzinie pieczenia więc jeśli ktoś czuje się niepewnie w "wypiekaniu" śmiało może zacząć od tej szarlotki:)
Składniki:
450 g mąki pszennej
250 g masła/margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na ok. 1h do zamrażarki.
Ponadto:
1,5 kg jabłek
2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka każdy) + 4 łyżki cukru
750 ml mleka
cukier puder - do posypania
kilka łyżek bułki tartej
Kwadratową blaszkę o boku 23 cm (ja zrobiłam w tortownicy zmniejszając porcję) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem (można podpiec kilka minut w temperaturze 160ºC, ale niekoniecznie). Spód oprószyć bułką tartą (by wchłaniała wilgoć z jabłek).
Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyłożyć na cieście.( starłam następnie odparowałam na patelni) dodałam cynamon i cukier do smaku.
Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, wykorzystując 750 ml mleka i 4 łyżki cukru. Gorący jeszcze budyń wylać na jabłka. Na budyń zetrzeć ciasto z zamrażarki.( albo wyciąć fantazyjnie ciasto jak zrobiłam to ja)
Piec około 45 minut w temperaturze 200ºC. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
dodane na fotoforum:
antka 2011-10-16
Piękne aż nie wiem na co patrzeć na dekorację ze smakiem zrobiona czy na to odjechane ciacho mmmm
demeck 2011-10-16
pychota :)
danwi66 2011-10-16
kocham Twoje scenerie do potraw..;)...oj zjadłoby się ...:)..
bronia 2011-10-17
Szarlotka z budyniem..:)Jadłam wczoraj u Teściowej..Była wyśmienita.:)
ewci1 2011-10-17
Super komponuje sie razem z budyniem i dekoracja ze serduszek,poprostu wspaniale....:)))