Ciasto kruche na spód:
400 g mąki pszennej
200 g masła
4 żółtka
150 g cukru
szczypta soli
Krem budyniowy (Crema pasticcera):
8 żółtek
otartą skórka z jednej cytryny
1 laska wanilii
200g cukru
1 litr mleka, pełnego
80 g mąki pszennej
Dodatkowo:
kilka łyżek mleka, do posmarowania wierzchu
120 g orzeszków piniowych
cukier puder, do oprószenia
Mąkę przesiać do większej miski lub na stolnicę, dodać masło, cukier, sól i żółtka, wyrobić ciasto, schłodzić.
¾ litra mleko zagotować z wanilią i skórką cytrynową, w pozostałym zimnym mleku rozprowadzić mąkę, żółtka i cukier. Wlać do gorącego mleka, podgrzewać do zgęstnienia, nie gotować, wystudzić.
Formę wyłożyć rozwałkowanym ciastem, zostawić część na wierzch, gęsto nakłuć widelcem. Wylać wystudzony budyń, przykryć wierzch ciastem, zlepić brzegi.nakłuć, posmarować po wierzchu mlekiem, posypać orzeszkami.
Piekarnik nagrzać do 180°C , wstawić ciasto na 40-50 minut(piekłam 40min. z termoobiegiem). Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.Smacznego(ciasto przechowywać w lodówce)
dodane na fotoforum:
beata3 2011-10-23
Jesteś Moją Prawdziwą Przyjaciółką ,
dziś mogę już to powiedzieć..
Nie zostawiłaś mnie , gdy inni odeszli ,
Nie zostawiłaś , gdy płakałam..
Nie zostawiłaś , gdy potrzebowałam...
danwi66 2011-10-24
no kochana wygląda cudnie:)..
gotujmy 2011-11-01
Mmmmmm pobudza moje kubki smakowe !