Torta della nonna

Torta della nonna

Ciasto kruche na spód:

400 g mąki pszennej
200 g masła
4 żółtka
150 g cukru
szczypta soli
Krem budyniowy (Crema pasticcera):

8 żółtek
otartą skórka z jednej cytryny
1 laska wanilii
200g cukru
1 litr mleka, pełnego
80 g mąki pszennej
Dodatkowo:

kilka łyżek mleka, do posmarowania wierzchu
120 g orzeszków piniowych
cukier puder, do oprószenia



Mąkę przesiać do większej miski lub na stolnicę, dodać masło, cukier, sól i żółtka, wyrobić ciasto, schłodzić.

¾ litra mleko zagotować z wanilią i skórką cytrynową, w pozostałym zimnym mleku rozprowadzić mąkę, żółtka i cukier. Wlać do gorącego mleka, podgrzewać do zgęstnienia, nie gotować, wystudzić.

Formę wyłożyć rozwałkowanym ciastem, zostawić część na wierzch, gęsto nakłuć widelcem. Wylać wystudzony budyń, przykryć wierzch ciastem, zlepić brzegi.nakłuć, posmarować po wierzchu mlekiem, posypać orzeszkami.

Piekarnik nagrzać do 180°C , wstawić ciasto na 40-50 minut(piekłam 40min. z termoobiegiem). Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.Smacznego(ciasto przechowywać w lodówce)

dodane na fotoforum:

beata3

beata3 2011-10-23

Jesteś Moją Prawdziwą Przyjaciółką ,
dziś mogę już to powiedzieć..
Nie zostawiłaś mnie , gdy inni odeszli ,
Nie zostawiłaś , gdy płakałam..
Nie zostawiłaś , gdy potrzebowałam...

bonga

bonga 2011-10-23

prawie czuć Święta:)))

grejsia

grejsia 2011-10-24

Przepis wzielam.. I zgadzam sie z bonga...czuje sie Swieta...

danwi66

danwi66 2011-10-24

no kochana wygląda cudnie:)..

sedina

sedina 2011-10-26

Świetnie wyeksponowane ciacho :) zrobię na święta :)

cudolik2

cudolik2 2011-10-31

Pięknie się prezentuje:)

umila

umila 2011-10-31

Smakowity placuszek...mniam :)

teo29

teo29 2011-10-31

pychotka...tylko moje ukochane orzeszki piniowe są prawie nieosiągalne... :)

gotujmy

gotujmy 2011-11-01

Mmmmmm pobudza moje kubki smakowe !

dodaj komentarz

kolejne >