Mieszane duszone warzywa, doprawione na słodko - kwaśno, podawane na zimno - jako przystawka bądź dodatek do dań nieco treściwszych. 2bakłażany, 2 czerwone papryki
2 cebule,
2-3 ząbki czosnku
1 czubata łyżeczka suszonego oregano,
2 łyżki solonych kaparów,
garść oliwek (w przepisie są zielone, ja dodałam czarne, które bardziej lubię),
5 dużych, dojrzałych pomidorów( lub pomidory z puszki),
4-5 łyżek octu winnego
duży pęczek natki pietruszki, 3 łodygi selera naciowego
2 łyżki cukru,sól
świeżo zmielony czarny pieprz,kilka listków bazylii
oliwa z oliwek, 60gr orzeszków pinoli( niekoniecznie)
Na dużą patelnię wylać trochę oliwy z oliwek . Dodać posiekany czosnek i cebulę oraz posiekaną razem z łodyżkami natkę pietruszki.Dodać pokrojone w dużą kostkę bakłażany, oregano i posypać wszystko odrobiną soli Mieszając smażyć na dużym ogniu 4-5 minut, Smażyć mieszając kolejne kilka minut, podlewając patelnię oliwą, jeżeli jest za sucha. Dodać kapary, oliwki i skropić wszystko octem. Na końcu dodać pokrojone pomidory i dusić około 15 minut (pomidory muszą zmięknąć). Przyprawić solą i pieprzem i cukrem, skropić oliwą z oliwek i posypać resztą posiekanej natki i bazylią.
dodane na fotoforum:
beata3 2011-11-15
Wspomnienia,to jedyny
skarb jaki posiadamy.
Możemy powracać do nich
notorycznie,mając pewność,
że nikt ich nam nie ukradnie...
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Życzę...
miłego wieczoru
oraz spokojnej nocy...
...Dobranoc ..
kot54 2011-11-15
smacznego życzę i Pozdrawiam wieczorową porą :))
mezza 2011-11-17
na pewno pyszna,ale zamiast pietruszki dodaje sie
seler naciowy i to duzo,co do oliwek biale,ale jak piszesz wolisz czarne moga byc:))
pozdrawiam:)