Do zrobienia tego ciasta zainspirował mnie mój znajomy.Przepis znalazł na proszku do pieczenia Dr. Oetkera i się nim podzielił ze mną. Rzeczywiście jest banalnie proste i bardzo smaczne. :)
250 g margaryny
200 g cukru
1 Cukier wanilinowy 16 g Dr. Oetkera
4 jajka
szczypta soli
10 kropli Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
500 g mąki
4 płaskie łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
125 ml mleka
150 g rodzynków
150 g kandyzowanej skórki cytrynowej
100 g kandyzowanej wiśni
Sposób przygotowania:
Formę prostokątną o wymiarach ok. 35 x 11 cm( użyłam formy 28x18 cm) posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodawać kolejno po jednym jajku, dodać sól, aromat cytrynowy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do masy, wlać mleko, zmiksować do jednolitej konsystencji. Bakalie oprószyć mąka i dodać do utartego ciasta. Delikatnie wymieszać łyżka, przełożyć do formy, piec około 60-70 minut.
Piekarnik gazowy: temp. 170° C (nie powinien być podgrzany)
Piekarnik elektryczny: temp. 170° C (powinien być podgrzany)
Keks można udekorować polewą albo posypać cukrem pudrem
dodane na fotoforum:
ewka67 2011-12-07
Pięknie ci wyrósł ,a jeszcze piękniej go podałaś....:))
bonga 2011-12-07
czytasz w moich myślach:))dziś zdobyłam przepis na podobno zawsze wyśmienity keks, ale i tak jestem niepocieszona, kiedyś robiłam keks z bakaliami wcześniej moczonymi w rumie i to było the best!niestety przepis chyba wylądował niechcący w śmiechach...:)
sedina 2011-12-07
Dzisiaj tez zastanawiałam się nad dekoracją stołu :) Wymyśliłam sobie grubą wstążkę w kratę bordowo- zieloną ze złotą nitką. Zastawę mam białą, wiec mogę sobie poszaleć :) Super pomysł z przewiązaniem keksu, Może i ja też tak zrobię, bo cudnie wygląda :)
Duszko, a możesz mi powiedzieć czy ten keks jest lekko wilgotny ? Bo takie lubię najbardziej.
mag60 2011-12-07
Ja do keksu dodaje maderę, ale podoba mi się też pomysł z moczeniem bakalii w rumie;))
kot54 2011-12-07
Pięknie świątecznie już na stole....:))
ewci1 2011-12-08
Juz widze ze pyszny i apetyczny ,jak wszytsko na Twoje stronie:))
kiedys pieklam cos podobnego...
Milego dnia Ci zycze:))
safina 2011-12-13
wygląda apetycznie