5 przepiórek, ok.10 dag pokrojonej w cieniutkie plasterki słoniny , 2 łyż. masła, ok.30dag pokrojonego w cieniutkie plasterki bekonu, 1-2 ząbki czosnku,25ml. koniaku lub winiaku, 1 szkl. białego wytrawnego wina, sok z 1 cytryny (do smaku), kilka sztuk jałowca, sól, pieprz, Dwie łyżki miękkiego masła wymieszac z odrobiną soli i zmiażdżonym czosnkiem, następnie nafaszerować przepiórki.Potem owinąć przepiórki słoninką i bekonem -, włożyć do brytfanki z rozgrzanym tłuszczem, piec w piekarniku (ok.170 st.)W małym garnuszku zalać jałowiec -winem, koniakiem, sokiem z cytryny.Pogotować tak długo, aż wyparuje połowa płynu. Przecedzić, podlać przepiórki, piec aż do miękkości mięsa ok40-50min.. Na złoty kolor. Podawać z pieczonymi ziemniakami, lub bigosem. Są naprawdę rewelacyjnie w taki zestawieniu. Polecam!
dodane na fotoforum:
luanka 2012-01-03
O rajciu!
ale pychotka!
&&&&&&&&&&&&&&&
Dzień dobry!
Wspaniałego kolejnego dnia życzymy :)
***
Kolejny dzień się zaczyna i zimy nadal brakuje u nas :(((