350-450 polędwicy wieprzowej( mogą być również piersi z kurczaka)
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
100 ml białego wina wytrawnego
200 ml gęstej śmietany 36%
120 g sera camembert (obranego ze skórki, pokrojonego w plastry)
1 łyżeczka musztardy Dijon
sól, pieprz, natka pietruszki do przybrania
Wykonanie:
Mięso umyć, dokładnie osuszy, pokroić na 2 cm plastry, posolić, posypać pieprzem. Masło i oliwę rozgrzać na patelni. Smażyć partiami (po 5 - 6 sztuk) z każdej strony kilka minut, by mięso było złote na zewnątrz i różowe w środku. Gotową polędwicę odłożyć w ciepłe miejsce.
Gdy ostatnia partia mięsa zostanie usmażona, odlać nadmiar tłuszczu i spalone resztki mięsa. Wlać wino, zagotować, dodać ser, śmietanę i musztardę - dokładnie połączyć. Mięso wraz z sokami, które się z niego wydobyły, dodać do sosu serowego. ewentualnie przyprawić solą i pieprzem. Udekorować natką.Podawać z surówką i frytkami.
dodane na fotoforum:
beata3 2012-01-04
MIŁEJ SPOKOJNEJ NOCY
bronia 2012-01-05
Ale to pięknie wygląda.:)
kot54 2012-01-05
wygląda apetycznie.....