1 średni seler
duża garść rodzynek
sól, cukier, sok z cytryny
opakowanie kwaśnej śmietany 18% lub śmietany(lub jogurt naturalny) zmieszanej z 2 łyżkami majonezu
opcjonalnie: orzechy włoskie
Rodzynki zalewam wrzątkiem i odstawiam na kilka minut. Odcedzam.
Seler myję, dokładnie obieram i ścieram na średniej tarce. Posypuję solą i skrapiam sokiem z cytryny.
Starty seler odstawiam na co najmniej kwadrans.
Dodaję cukier, odsączone rodzynki oraz śmietanę z majonezem i dokładnie mieszam.Mozna równiez dodać prażone orzechy. Smacznego
dodane na fotoforum:
kot54 2012-03-11
robię podobną ale z chrzanem....:)
bronia 2012-03-12
Lubię surówki i sałatki mało składnikowe.:)Moja surówka z selera jest zupełnie inna.:)Podoba mi się Twoja propozycja.:))