Właściwie wszystko zaczęło się od limoncello- jest to likier cytrynowy. Więc zrobiłam limoncello z cytryn, które podarowała mi znajoma. Do wykonania likieru są potrzebne tylko skórki z owoców, a że mi zostały cytryny i szkoda było mi je wyrzucić, to zrobiłam dżem. Pomarańcze, to jeszcze z moich styczniowych zbiorów się uchowały więc można powiedzieć, że to dżem ekologiczny;) Do limoncello jeszcze powróce, ale na razie nabiera" mocy" więc przepis wrzucę kiedy już będzie nalewka gotowa. Tymczasem podam przepis na dżem. 12 pomarańczy
5 cytryn i jeszcze ćwiartka
1,5 kg cukru
300 ml wody
imbiru do smaku
Pomarańcze i cytryny wyszorować. Obrać( zostawić tylko cieniutką skórkę z 2-3 pomarańczy i 1 cytryny) Usunąć biały miąższ, dodać pokrojone owoce bez pestek i skórki. Zmiksować. Zetrzeć odrobinę imbiru do smaku
Cukier zagotować z wodą, dodać mus. Dżem z pomarańczy gotować, aż uzyska się pożądaną gęstość.Najlepiej sprawdzać gęstość nabierając łyżkę i pozostawić do wystygnięcia na talerzyku. Smacznego.
dodane na fotoforum:
lila08 2012-04-16
syn robił w zeszłym roku ...trochę inny przepis...na 12 pomarańczy dawał 3 cytryny+3 limonki...ale smak jest mocno pomarańczowy,mam wrażenie ,że należałoby dać mniej skorek...ale jak kto lubi...
miłego wieczoru:)))
kot54 2012-04-16
biorę przepis...apetycznie to wygląda...:))
danka1 2012-04-18
Pomarańcze wolę same zjeść
Pozdrawiam
lisek52 2012-04-20
Buziaczek z rana + dwa do śniadania + dwa jeszcze potem tam i z powrotem.
A wszystko to raz dwa na miły początek dnia!
bonga 2012-04-20
oddam Ci pół nieba, tylko żeby wytrzymało do jutra:))
na jutro kiepskie prognozy i już się robi ciemno:(