Mąka razowa pełnoziarnista, woda, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, piętka razowca.......
Wymieszałam, dałam do szerokiej butli, przykryłam gazą......... dam znać czy poszło do kosza czy do garnka :P
To moj 1 raz.
farm63 2010-02-13
Dzastusiu - wygląda normalnie, ale pytanie mam - czy przeszedł fazę zbąbelkowania w całej masie ? Bo w czasie fermentacji powinien być taki porowaty od góry do dołu - przynajmniej z takiej grubo zmielonej mąki, jaką masz. Mój tez się tak rozwarstwia - ale już w lodówce. Fermentacja w niskiej temperaturze jest przystopowana - normalne.
A spróbuj go może - czy jest kwaśny ?
dzastus 2010-02-13
Farmerko coś się działo z nim, był taki wburzony od góry:
tutaj jak wyglądal po 2 dniach:
http://www.garnek.pl/dzastus/8709959/zakwas-na-zur-po-2-dniach
jeszcze nie próbowałam