basza 2009-06-24
Izydor:)
ciasto:
6 białek,15 dkg maku,15 dkg wiórek kokosowych,niepełna szklanka cukru.
Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier(po troszku i mieszamy mikserem),następnie dodajemy mak i wiórki i delikatnie mieszamy.Pieczemy w piekarniku ok 45 min ,temp ok 150 stopni.
Krem:
1/2 litra mleka .4 żółtka,3 łyżki stołowe cukru,2 budynie śmietankowe,kubeczek masła roślinnego(25 dkg)
Wszystkie składniki gotujemy tak jak budyń(oprócz masła),kiedy masa przestygnie wkręcamy masło.
Na wystudzone ciasto wykładamy krem.
Delicje wiśniowe ,ok 3 paczki rozkładamy na kremie (galaretką do kremu) i skrapiamy lekko spirytusem.
Następnie wykładamy mrożone wiśnie na ciastkach( wiśnie tylko bez pestek,mogą być też z kompotu) i zalewamy czterema galaretkami wiśniowymi (tylko już lekko ścięta),i do lodówki .
Smacznego:))pozdrawiam:).. aaa galaretki rozrabiam w mniejszej ilości wody,niż podają w przepisie:)))
Przesyłam przepis:))pozdrawiam:))