Ciasto:
0,5 kg mąki
½ szklanki cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
1 margaryna
krem:
0,5 litra śmietany kremówki
½ szklanki cukru pudru
4 śmietan fixy
polewa:
1 puszka mleka słodkiego skondensowanego
paczka orzechów włoskich
Przyrządzenie:
Składniki ciasta zgniatamy i dzielimy na dwie części. Każdą pieczemy ok 20 minut w temperaturze ok 180 stopni (termoobieg). Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę kremową ubijamy, dodajemy cukier puder i śmietano fixy. Gdy jest bardzo ciepło można dodać łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w wodzie ok 1/3 szklanki. Przykładamy ubitą śmietaną ciasta.
Puszkę mleka stawiamy do garnka z wodą i gotujemy na małym ogniu przez 2-3 godziny - powinien się zrobić karmel (ważne, żeby przez cały czas gotowania cała puszka była pod wodą, inaczej na dole się przypali, a na górze pozostanie płynne mleko), ostrożnie robimy mały otworek i wylewamy na ciasto, posypujemy drobno posiekanymi orzechami.
dodane na fotoforum: