1/2 kg sera półtłustego
1/2 kg mąki
1/2 szklanki cukru
4 żółtka
1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
1/4 litra kwaśnej śmietany
cukier waniliowy . Przesianą mąkę wysypać na stolnicę,dodać przepuszczony przez praskę ser,wbić żółtka, dodać cukier,smietanę,sodę i ocet.
Zagnieść ciasto. Oprószyć delikatnie mąką,przełożyć na talerz.
Ucinać ciasto po kawałku,wałkować na grubość ok. 1-1,5 cm,
wykrawać szklanką kółka,zrobić w środku małą dziurkę.
Wrzucać oponki na gorący tłuszcz,smażyć na złoty kolor.
Po usmażeniu posypac cukrem pudrem lub polukrować.
Polecam i życzę smacznego !
merylu1 2010-04-01
Niech radosne Alleluja będzie dla Was ostoją miłości
i wiary. Niech pogoda ducha towarzyszy Wam
w trudzie każdego dnia. Wiele szczęścia na co dzień.