Super przepis znalazłam w necie, wyszły ekstra więc zamieszczam :)
Składniki:
- 2 piersi kaczki,
- 4 kwaśne jabłka,
- majeranek,
- czosnek,
- sól,
- 1 łyżka masła,
- mały słoiczek borówki do mięsa, najlepiej własnej roboty.
) Piersi myjemy i usuwamy z nich pozostałości po piórach, które zwykle znajdujemy na skórce. Osuszamy.
2) Posiekany czosnek mieszamy z solą i majerankiem. Wcieramy tę mieszaninę w piersi ze wszystkich stron. Układamy w formie, którą przeznaczyliśmy do pieczenia. Wkładamy do lodówki. Może tam "dojrzewać" nawet do 12 godzin. Ale na pewno nie mniej niż 3-4.
3) Przed włożeniem do piekarnika do formy wlewamy kilka łyżek wody oraz wkładamy luzem 3-4 ósemki jabłka. Na wierzch mięsa kładziemy kilka strużek masła. Pieczemy przez 1 godz. w dobrze ogrzanym piekarniku (180-200 st. C). Po 20 min. pieczenia zaczynamy regularnie zaglądać do naszego pieczystego. Co 10 min. polewamy mięso sosem, który się z niego wytapia. W miarę pieczenia robi się go coraz więcej. Mięso się kurczy i w brytfance jest coraz więcej miejsca; przewracamy je raz na jedną, raz na drugą stronę. Jeśli skórka zanadto się przyrumienia, należy przykryć formę folią.
4) Czas pieczenia jest orientacyjny. Choć raczej się wydłuży, niż skróci. Wbity w mięso widelec powinien wchodzić miękko.
5) 20 min. przed planowanym końcem pieczenia wkładamy do piekarnika jabłka. Jak je przygotować?
Wycinamy gniazda nasienne tak, aby nie uszkodzić skórek. Z górnej części jabłka odcinamy jeden pasek skórki. Do środka wkładamy nieco masła, a na to 1 łyżeczkę borówek. Układamy przygotowane jabłka na folii z lekko podniesionymi brzegami. Spód lekko podlewamy wodą. Wkładamy do piekarnika. Powinny być gotowe razem z kaczką. Zdarza się, że są upieczone, a kaczka ciągle wymaga dopieczenia. Wyjmujemy je ostrożnie z piekarnika, aby się nie zdefasonowały.
Przepis z Czarnej Oliwki, Pani Ewy
maxmen 2012-02-07
Pysznie... :)))
magdabo 2012-02-07
To danie wybornie wygląda ... pozdrawiam milutko !