Składniki
okrągły bochenek zwartego, „wiejskiego” chleba na zakwasie
Marynata
szklanka oliwy
garść posiekanej bazylii
garść posiekanej natki pietruszki
3-4 rozgniecione ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
żółta i czerwona papryka, pokrojona na spore kawałki
cukinia, pokrojona na plastry
plastry bakłażana
cebula, pokrojona w niezbyt grube talarki
kilka łyżek tapenady (pasty ze zmiksowanych oliwek, zielonych lub czarnych)
garść liści rukoli
kilka plastrów mozzarelli
Przygotowanie
Wymieszać składniki marynaty. Zanurzyć w niej kawałki papryki i cukinii, ułożyć na niezbyt gorącym grillu (lub patelni grillowej), piec kilka minut z każdej strony, aż zmiękną i się przypieką.
Bakłażany posmarować marynatą (nie wkładać do marynaty—spiłyby jej zbyt dużo), upiec w ten sam sposób. Talarki cebuli podpiec „na sucho”, aż zmiękną.
Z chleba skroić wierzch, wyjąć ze środka miękisz (można go porwać na kawałeczki, polać marynatą i opiec na grillu, podawać jako grzaneczki do sałaty). Posmarować w środku chleb marynatą, a następnie połową tapenady. Na dnie wydrążonego chleba ułożyć liście rukoli. Na nich położyć opieczone bakłażany, a następnie warstwę mozzarelli. Warstwami układać pozostałe opiekane warzywa. Na koniec polać oliwą, posmarować tapenadą i zakryć „wieczkiem” ściętym z chleba.
Wypełniony warzywami bochenek owinąć szczelnie folią plastikową. Ułożyć na blacie, na wierzchu położyć deskę do krojenia, a na niej ustawić coś ciężkiego. Zostawić chleb „do sprasowania” na 24 godziny. Podawać pokrojony na trójkąty.
przepis z kuchnia.tv