Tak robi moja Mamcia!!!
25 dag płatków róży cukrowej,
25-30 dag cukru,
sok z jednej cytryny, lub odpowiadającą jej ilość kwasu cytrynowego.
Płatki róż rozwiniętych zebrać rano, gdy tylko obeschnie rosa. Starannie oddzielić od kwiatu tylko same płatki, wsypać je do wymytej i wyparzonej miski do ucierania. Drewnianą, także wyparzoną palką ucierać płatki z cukrem, skrapiać sokiem z cytryny lub kwasem cytrynowym. Ucierać do chwili aż cukier całkowicie się rozetrze razem z płatkami na gładką, dość gęstą masę.
Tak przygotowana konfiturę - surówkę z róży złożyć do bardzo małych słoików, uprzednio wymytych i wyparzonych, suchych. Słoiki natychmiast uszczelniać.
Konfitura - surówka z róży może być wykorzystana jako bardzo aromatyczny dodatek do tortów, do sernika czy przekładańca drożdżowego i oczywiście pączków.
dodane na fotoforum:
stolica 2009-05-21
Witaj, pyszności , ale ile z tym roboty. To nie na moje nerwy. Pozdrawiamy , życzymy miłego już piątku.(((*-*))) {{{*-*}}}
martynw 2009-05-21
mama też robi takie pyszności:):) te nasze kochane mamy:):)