***Kraków- Rynek Główny***

***Kraków- Rynek Główny***

>>>oscypki, bunce, bryndze i inne sery....
-i jak się robi bunc - w pierwszej fazie wygląda tak samo jak wytwarzanie oscypków. Zlane do "puciery" mleko "klaguje" się, czyli doprowadza do ścięcia białka zawartego w mleku przez enzymy zawarte w podpuszczce z żołądków młodych cieląt. Powstały skrzep serowy parzy się następnie przez kilka minut w temperaturze około 70°C. Ser odcedza się na płótnie w postaci dużych brył. Otrzymuje się ser o łagodnym smaku. Produkowany jest głównie na Podhalu. Odciśnięta serwatka to żętyca.

Walory smakowe buncu nie są stałe. Najsmaczniejszy jest bunc z wiosennego wypasu owiec, z maja, ma nawet swoją zwyczajową nazwę: bunc majowy. Jeszcze do nocy św. Jana tradycyjnie uważany jest za przysmak. Faktem jest, że dla wielu osób, atrakcyjność smakowa buncu z późniejszych miesięcy znacznie się obniża.No to widzicie jakie rarytasy były....

dodane na fotoforum:

podnose

podnose 2009-05-26

ja bym takich katuszy nie zniosła...........

menrin

menrin 2009-05-26

Już kładź się do łóżeczka
i oczka zamknij swe,
bo nocka właśnie przyszła ,
by ukołysać Cię.
Więc zaśnij wnet milusio i pomyśl sobie,
że jest gdzieś taka osóbka, co bardzo lubi Ciebie
Serdecznie dziękuję za odwiedzinki i pozdrowienia.
Przepraszam,że jestem tak rzadko
Pozdrawiam i życzę słodkich snów...dobranoc...Menia

robin

robin 2009-05-27

Zjadlabym ...

wdadeso

wdadeso 2009-05-28

oj Ty ale żeś mi smaka narobiła:((chyba jutro sobie muszę zakupić takiego zachemikaliowanego w folii;jak się nie ma co się lubi,to się lubi tralalala:)))

dorocik

dorocik 2009-05-28

A ja tam oba uwielbiam :))))

smerf71

smerf71 2009-06-04

:)

dodaj komentarz

kolejne >