Nadziewane farszem bakłażany po upieczeniu

Nadziewane farszem bakłażany po upieczeniu

składniki:
7 bakłażanów
1/2 kg mięsa mielonego z szynki
1/2 kg pieczarek
1 duża lub 2 mniejsze cebule
4 ząbki czosnku
set żółty (użyłam sera Liliput)
ser w plastrach tyle kawałków, ile połówek bakłażanów
oliwki
troszkę octu jabłkowego (około 2 łyżek stołowych)
sos pomidorowy (może być przecier pomidorowy albo gotowy sos do spaghetii- ja użyłam 2 słoiki gotowego
sosu jak na zdjęciu, jeden był z oliwkami)
wydrążony miąższ z bakłażanów
odrobina masła
natka pietruszki
przyprawy w/g uznania (użyłam nieco soli, bazylii, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy)
ketchup

wykonanie:
1.bakłażany umyć, wydrążyć na około 1 cm. przy skórce, posolić i zostawić na około 20 minut, później

opłukać wodą i zostawić na sitku

2.mięso mielone smażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać zmiażdżony czosnek

3.pieczarki umyć, pokroić na plasterki, udusić na niewielkiej ilości masła wraz z pokrojoną w kostkę

cebulą

4.miąższ z bakłażanów pokroić w kostkę (wcześniej też posolony i wypłukany w wodzie) i zesmażyć na

odrobinie oleju

5.wszystkie powyższe składniki połączyć, dodać oliwki oraz starty ser i natkę, zmieszać ze sobą, dodać

przyprawy

6.tak zrobioną masą napełniać bakłażany, przykryć każdy z nich plastrem sera, można posypać natką (u

mnie nie wszyscy lubią, więc jest natki z umiarem :)

7.wstawić do nagrzanego do 180.C na 20min. do 1/2h

8. po upieczeniu można polać ketchupem

smacznego:)

dodane na fotoforum:

mlord

mlord 2011-10-24

Fajne, chętnie bym spróbowała. Ale sama nie robiła:-)

alemark

alemark 2011-10-26

Przepysznie to wyglada... moglabym poprosic o przepis?

grejsia

grejsia 2011-10-26

rozkosz dla podniebienia!!!

szumka6

szumka6 2011-10-27

To fakt ...rozkosz dla podniebienia na 102 ha ha ...już mi ślinka cieknie !!!

dodaj komentarz

kolejne >