Składniki:
* 2 szklanki tartej marchewki
* 1 i 1/2 szklanki mąki
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* pół kostki masła(roztopić)
* 3 jajka
* 3/4 szklanki cukru
* szczypta soli
* łyżeczka przyprawy do piernika
Lukier: szklanka cukru pudru, 3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy, 2 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy
W jednej misce wymieszać suche produkty: mąkę,cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól i przyprawę. W drugiej - rozmącić jajko, dodać masło, marchewkę, . Wymieszać mokre składniki i przelać je do miski z suchymi. Wszystko wymieszać,włożyć do foremki i piec ok 30min.
Przygotować lukier: cukier wymieszać dokładnie ze skórą i sokiem pomarańczowym na gładką masę. po upieczeniu muffinki przestudzić i polukrować.
dodane na fotoforum:
beata3 2011-04-12
super smacznego
bunio 2011-04-12
nigdy nie jadłam ale po wyglądzie można sądzić,że smaczne... pozdrawiam cieplutko:-))
gotujmy 2011-04-12
a ja myślalam ze to klopsiki pomidorowe :0)))))
danwi66 2011-04-12
ja też myślałam ,że to klopsiki....no cóż głodnemu to się marzy...:).ale mufinki tez lubię..:)
jagodaa 2011-04-13
przejrzałam wszystkie strony, masz kilka świetnych przepisów, które mam zamiar wcielić w życie
gratuluje fajnej kuchni
annies 2011-04-30
Mniam! Z polewą pomarańczową jeszcze nie robiłam ciasta marchewkowego! Spróbuj kiedyś zrobić te muffiny z polewą serkową - jeden serek topiony śmietankowy Hochland 100 g (ten słony, podłużny), masło 100 g, szklanka cukru pudru.
Masło rozpuszczasz z serkiem, dodajesz cukier, jak wszystko nabierze jednolitej konsystencji masz fajną polewę w smaku przypominającą mleczko z tubki, a która super pasuje do ciasta marchewkowego:)