skarb7 2011-08-15
Pierwsze i bardzo dorodne....
pozdrawiam :)
greeg2 2011-08-15
PRZEPIS NA ŚLIWOWICĘ ;)
SKŁADNIKI:
15 kg śliwek / litr śliwowicy.
spirytus+wódka 50/50
Śliwki na śliwowicę myjemy, moczymy we wrzątku tak aby oczyścić z robactwa. Po umyciu wrzucamy śliwki do gąsiora i zalewamy spirytusem z wódką, szczelnie korkujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby zaczęła się fermentacja. Po min. 2 miesiącach alkohol zlewa się, filtruje i rozlewa do butelek.
Ja osobiście czekam min 6 miesięcy, wtedy lepszy jest aromat :)
Dodam że pozostałą część, czyli śliwki z gąsiorka zasypujemy cukrem i zalewamy wrzątkiem do osiągnięcia konsystencji likieru.
Podajemy teściowej ;)
(komentarze wyłączone)