2L maślanki
250ml mleka
Maślankę i mleko wlać do większego garnka i wymieszać.
Podgrzewać, aż oddzieli się serwatka a twarożek wypłynie na góre.
Nie zagotować, tylko podgrzewać.
Maślanka zacznie się rozwarstwiać, i będzie widać malutkie grudki sera.
Nie wolno dopuścić do wrzenia!
Sitko wyłożyć 2-3 ręcznikami kuchennymi i położyć na wysokiej misce.
Do sitka przelewać powoli ser z serwatką. Jak sie całe zapełni, to odczekać aż serwatka przecieknie do miski, i znów nastepna partie powoli wlewać.
Pozostawić do odkapania.
Jak cała serwatka zejdzie do miski, to na sitko z serkiem przyłożyć odwrócony talerz płaski mały, i sitko hop na drugą strone.
Zdjąć powoli ręczniki kuchenne, które są mokre.
Wziąść miseczkę wielkości sera i nałożyć na ser na talerzyku i odwrócić ;)
i mamy serek biały w miseczce :P
serek jest pyszniutki
bez porównania z tym ze sklepu
waga takiego serka mi wyszła : 0,453 kg
dodane na fotoforum: