SZARLOTKA gotowana na \"parze\"

SZARLOTKA gotowana na \"parze\"

składniki:

Płatki owsiane- 1 szklanka
Otręby owsiane- 1 szklanka
Jabłko- 2 duże
Cynamon- 2 łyżki czubate
Mleko 0,5%- 1 szklanka
Jajko- 1
Słodzik(w płynie)- 3 duże łyżki


Obrane i pokrojone w małe kawałki \"kosteczka\" jabłka mieszamy z 1 łyżką słodziku, cynamonem-odstawiamy.
Płatki mieszamy z otrębami i wlewamy mleko, mieszamy.
Jajko ubijamy na jednolitą masę z pozostałym słodzikiem (2łyżki) i dodajemy do masy z płatków i otrębów.
Całą tą masę dzielimy :
-2/3 wykładamy na spód,potem jabłka i resztę masy,czyli 1/3 na wierzch.

Gotujemy w parowarze ok.45-60min.
Czekamy aż wszystko dobrze ostygnie,dopiero wtedy kroimy.
Posypać słodzikiem w pudrze na górę jak ostygnie.
Smacznego!!

ps. ciasto najlepiej zrobić w plastikowym pojemniku do żywności odpornego na działanie wysokich temperatur

dodane na fotoforum:

hbabik

hbabik 2014-03-01

APETYCZNA SZARLOTKA....

kata90

kata90 2014-03-04

Samo zdrowie! I to bez dodatku tłuszczu :D Musi być pyszne :)

lila08

lila08 2014-04-13

samo zdrowie ,oprócz słodziku ...

dodaj komentarz

kolejne >