Mini serniczki z czekoladą
Składniki na 12 sztuk:
Spód:
70 g herbatników (użyłam Petit Beurre)
1 kopiata łyżka kakao
20 g roztopionego masła
Masa serowa:
250 g twarożku (zmielonego dwukrotnie)
200 g serka homogenizowanego (użyłam naturalnego ale można śmiało eksperymentować z różnymi smakami)
7-8 łyżek cukru
1 białko
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
Polewa:
100 g czekolady o zawartości 70% kakao
Piekarnik nagrzewamy do 175ºC. Herbatniki drobno kruszymy, dolewamy masło i mieszamy dokładnie. Wysypujemy do papilotek i ugniatamy łyżeczką.
Twarożek mieszamy z pozostałymi składnikami i napełniamy papilotki pozostawiając 0,5 cm wolnego miejsca na polewę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 120ºC. Pieczemy 25 min.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy wystudzone serniczki.
dodane na fotoforum:
achach5 2015-03-12
Sernika NIGDY nie odmawiam !
Proszę o przepis na niezawodny sernik :)
Pozdrawiam :)