ZUPA KREM Z BROKUŁÓW
Ugotować wywar mięsny drobiowy lub warzywny (ok 1-1,5 litra) . Pod koniec dodać z 2 łyżki masła.
Brokuły umyć, podzielić na różyczki i wrzucić na wrzątek razem z natką pietruszki (1 pęczek) Gotować 5 minut. Ja nie soliłam. Osączyć brokuły z pietruszką i wrzucić do garnka z gotowym już bulionem (mięso, warzywa wyjąć) i gotować 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmiksować na gładko.
Por i marchew (3-4 średniej wielkości) pokroić w słupki i zblanszować.
Położyć na talerzu i zalać zupą. Podawać na ciepło ze świeżym pieczywem. Ja podałam z chrupkim chlebkiem. I zamiast pora dałam szczypiorek.
Z gotowaniem wywaru tak około 25 - 30 minut ;)
Łodygi brokułów odłożyłam na kolejną zupę jarzynową, ale myślę, że z powodzeniem można je wrzucić do gotowanego wywaru, bo potrzebują dłużej się gotować niż różyczki brokułowe.
dodane na fotoforum:
panib 2011-04-18
Re;To nieprawda!Od zawsze tapetujemy,bo ja uwielbiam tapety i dom jest jakiś taki przytulniejszy.A teraz można dostać tapety przecudnej urody.A tynk u nas nie schodzi:)))
medii 2011-04-18
witam milutko pozdrawiam cieplutko dziś sobie zrobiłam przerwę i wpadałam do garnka przywitałam się i zaraz mówię miłej spokojnej nocki kolorowych bajkowych snów dobranoc takiej nie jadałam i nie robiłam jeszcze muszę spróbować
jaworr 2011-04-18
Też ją gotuję i dodaję szczyptę suszonych ziół prowansalskich.....:))
zdrowa zupka...;))
betaww 2011-04-18
No Emi.......konkurenja dla Buni nam rosnie......ale ro dobrze....dobrze.....
pozdrawiam....****