na mojej prywatnej łączce króluje dzika odmiana marcinków, prawowici mieszkańcy tego terenu bo osiedlili się przed nami ;)
dodane na fotoforum:
atrami 2011-11-08
i trzeba to uszanować :)
a jeśli chodzi o płytki Emmi, to wbrew pozorom wcale nie takie trudne. Te w kuchni układał mój Mąż i to był jego "pierwszy raz" - także śmiało! :)
pozdrawiam, miłego dnia
dorciad 2011-11-08
oj ale napisałam....miało byc stokrotki.......chyba jeszcze śpię.................
niusiab 2011-11-08
pięknie kwitna...
witam w słoneczny wtoreczek:))
beata71 2011-11-08
RE. TERAZ JUZ JEST PIĘKNE , BO NIEBIESCIUTKIE I ZE WSPANIAŁYM SŁONECZKIEM ,CHOĆ LISTOPADOWYM...
BUZIACZKI;***
annorl1 2011-11-08
śliczne :) takie wiosenne
danka55 2011-11-09
Poranna kawa paruje
z promieniem słońca się miesza
spokoju nastrój ją słodzi
w powietrzu uśmiechy wiesza
Moc obowiązków i pracy
do Ciebie co dzień przemawia
ja na chwileczkę małą
chciałabym poprzeszkadzać,
zgarnąć ciepło do myśli,
źródło rozpalić radości,
niech urok porannej chwili
do zmroku w sercu Twym gości
jokam 2011-11-09
re: poprzedni (wielki!) leży sobie spokojnie na leśnej górce i jest codziennie odwiedzany, pieszczony, wylizywany, podrzucany itp. Ten nowy tuż obok starego wykopała. :D
margoll 2011-11-09
PROSZĘ BARDZO:Przepis z netu z małymi poprawkami:)
Przepis na śledzie:
Matiasy ok.0,5 kg moczę w zimnej przegotowanej wodzie ok 3 godziny,kilka razy zmieniając wodę,przygotowuję zalewę składającą się z 1,5-2 szklanek octu winnego
3 szklanek wody
kilku ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczki gorczycy
3 liści laurowych i 10 ziaren pieprzu czarnego
3 łyżek cukru.Zagotowuję ją i studzę.Wkładam wymoczone śledzie na 24 godziny.
4-5 cebul kroję w cienkie piórka i smażę ją na 5-6 łyżkach oleju,aż zrobi się szklista,przyprawiam ją solą i pieprzem,dosypuję wg uznania papryki słodkiej,dodaję kilka łyżek keczupu pikantnego i wszystko razem podsmażam,aż nieco zgęstnieje.Pozostawiam do ostudzenia.Śledzie kroję na mniejsze kawałki i układam warstwami.Trochę śledzi trochę cebulki,aż do wyczerpania składników i znów odstawia na 24 godzin do chłodnego miejsca-do przegryzienia się smaków:)
margoll 2011-11-09
Tak,tak "młoda gospocha" i nasza atrami - ale,że ja nie lubię w przecierze pomidorowym to go lekko zmodyfikowałam,są pyszne,także śmiało możesz robić: z każdego przepisu i z tych od dziewczyn i mojego:)
beataz 2011-11-09
ładnie...
marcysi 2011-11-09
no proszę, nie wiedziałam że takie istnieją;-)
pogoda pewnie pozwoli wykwitnąć im do końca;-)