z łososiem, krewetkami i innymi "owocami morza"
https://foodbynod.blogspot.com/2012/04/smorgastarta-kultowe-danie-na-duze.html
maxmen 2012-06-10
Hahaha... domyśliłem się że smörgåstårta to jakiś torcik.
Może byś nawet kanapkowy... :)))
Wygląda wyśmienicie... aż się chce to pochłonąć...:)))
Tylko czym to popić???...:)
mocarz 2012-06-10
Mńiamniusie :-). Smörgåstårta to rodzaj kanapki na zimno o wielkości i kształtu tortu, który zawiera dużą ilość różnego typu nadzienia. Smörgåstårta to hit lat 70-tych i 80-tych, kiedy królował na szwedzkich stołach, i nawet zrobił międzynarodową karierę. Tort ten, bo słowo Smörgåstårta to w dosłownym przetłumaczeniu „tort-kanapka”, składa się zwykle z kilku warstw białego chleba poprzekładanego warstwami różnych dodatków. Je się go na zimno, i można robić wersje zarówno okrągłą jak i kwadratową lub prostokątną.Nadzienie i dekoracja tortu mogą być różne, ale zawsze bazą jest jajko i majonez. Dodatkowo wypełnienie może składać się z: pasztetu, oliwek, krewetek, raków, szynki, różnych wędlin, kawioru, pomidora, ogórka, sera i wędzonego łososia.
mocarz 2012-06-10
A tu wszystko w temacie i przepis nawet :-) pozdrawiam
http://foodbynod.blogspot.com/2012/04/smorgastarta-kultowe-danie-na-duze.html
malgo01 2012-06-10
Fajnie to wygląda i na pewno tak smakuje , ale też nie dla mnie .....chyba wolę mniej wyrafinowane smaki :)
Dobrej nocki :)