skąd ta nazwa?
piętka chleba - dupka chleba
dodane na fotoforum:
alicja13 2009-05-03
Witaj, ze tak sie zwie to wiem ale ta wyglada jak powinna wygladac. super.
Dzieki za fotki ze spotknania, zaluje, ze mnei tam nie bylo, dobrej nocy
ewelen 2009-05-04
Witaj , moja babunia mówiła na piętkę chleba całuska, nazwy biorą się pewnie z tego że sa na początku bochenka i dupka i piętka i całuska , ale są swojskie i piękne , do dziś kocham ogryzać piętkę chlebka, i został mi odruch całowania chleba który upadł na ziemię , jest to forma przeproszenia za brak szacunku dla świętości jaką jest nasz chleb powszedni ,pozdrawiam.
gracjo1 2009-05-04
Fajna "dupka" .....
Będąc dziećmi wszyscy lubiliśmy zajadać tę część ciepłego chlebka...Pozdrawiam cieplutko Andrzeju....
zybbi52 2009-05-04
Jedrus ! Chciałabym wyszeptać do Ciebie
takie proste słowo,
Którego brzmienia uczę się
wciąż na nowo.
Jest ono jak szczery uśmiech Twój..
Dlatego chce Ci powiedzieć
słowo jaśniejsze niż słońce,
to któremu pięknością
nie dorównują kwiaty na łące.
Które w powiewie wiatru czuję.
To jedno słowo po prostu:
DZIĘKUJĘ....za wspaniale wpiski.Asia.
malgo91 2009-05-04
Skąd ta nazwa ? Pewnie z tego , że kształtem trochę przypimina te części ciała . Dla mnie są najbardziej smakowite części chleba , zwłaszcza chrupiące ...:)
Jeszcze nie zdarzyło mi się wyrzucić resztek chleba do kosza ...czy przejść obojętnie obok leżącego chleba na ulicy .
Pozdrawiam Andrzeju :))
maria57 2009-05-09
u mnie nazywamy to po prostu kromką, każdy chleb ma dwie kromki, a te plasterki ze środka, gdzie indziej nazywane właśnie kromkami, nazywamy po prostu kawałkami chleba. Żeby zrobić kanapkę np do pracy trzeba wziąć dwa kawałki chleba, posmarować, coś połozyć na jednej a drugi położyć posmarowaną strona na wierzch. Te jak nazywasz je dupkami, a u nas kromkami zjadane są najchętniej ale tylko ze świeżego chleba, Natomiast lekko czerstwe ja używam normalnie do jedzenia