2 długie ogórki szklarniowe
2 kostki rosołowe
2 łyżki maki
0,5 szklanki kwaśniej śmietany
sok wyciśnięty z połowy cytryny
3 łyżki ryżu
2 łyżki masła
surowe zółtko
pęczek koperku
sól cukier pieprz
ogórki myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy masło wrzucamy ogórki i mieszając lekko podsmażamy.
W garnku zagotowujemy wodę dodajemy kostki wrzucamy ryż i podsmażone ogórki.
Koper siekamy
śmietanę, żółtko, cytrynę i mąkę mieszmy dokładnie i gdy ryż i ogórki są już miękkie wylewmy do zupy i wsypujemy koperek, mieszamy, doprawiamy według własnego smaku, zagotowujemy powoli i podajemy na ciepło.
dodane na fotoforum:
zbyrko7 2010-08-24
jeden talerz..
ja też poprosze, tak apetycznie wygląda..:))
pozdrawiam kucharkę..:))
sulika 2010-08-24
uwielbiam ogórkową z ryżem, ale jadałam do tej pory tylko z kiszonych; to Twój pomysł czy lokalny?
don46 2010-08-24
Witam cię jeden talerz a jaka jadka pozdrwiam
adigonz 2010-08-25
POZDRAWIAM SERDECZNIE I ZYCZE MILEJ SRODY;GEORG:TO LUBIE
pisti20 2010-08-25
Miłego dnia życzę i pozdrawiam cieplutko:))
alicja13 2010-08-25
Jestes neisamowita, nie sadzialm, ze ze swiezych tez mozna zupke.. Ja tylko z kwaszonych a musze Twojej sprobowac, na pewno pyszna, dzieki za przepis.
Sciskam, dobrej nocki
alicja13 2010-08-25
Ja mam jeszcze sporo sloikow z poprzedneij zimy. Szwedzi zajadaja sie musem jablkowym do nalesnikow a ja za nimi nie przepadam. Alf tez nie, natomiast borowki czy jagody sa spozerane szybko...