około 1-1,5 kg pokrojonej ryby w kawałki posypujemy wegetą i smażymy na oleju
zalewa:
2-3 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki pikantnego ketchupu
6 łyżek octu
2 -3 duże cebule (pokroić w półplasterki)
mała puszka koncentratu pomidorowego
sól, cukier, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy
musztarda do smaku( ja daję około 3 łyżki, ale to zależy jak kto lubi )
wszystkie składniki zalewy zagotować
rybę układam w słoiki i zalewam gorącą zalewą starając się aby w każdym słoiku był listek laurowy i pieprz i ziele i cebula.
słoiki natychmiast zakręcam i odwracam do góry dnem.
można także rybę ułożyć w głębokiej misce i zalać zalewą, a następnego dnia cieszyć się pysznym daniem. :)
dodane na fotoforum:
daro55 2011-01-12
Być może rybka w tej zalewie jest smaczna,ale ja uwielbiam okonie i inne ryby słodkowodne smażone w bułce tartej na masełku lub
na oleju :)
Dorsza również,ale i po grecku,natomiast śledzia w każdej postaci :)
Miłego reszty dnia :)
beata3 2011-01-12
SUPER PSZEPIS
dzik38 2011-01-12
Rybka na sniadanko , obiadek i kolacje :)))) mniam mniam - i tak przez 365 dni w roku :)
danka1 2011-01-12
Lubię takie rybki.
balisto 2011-01-12
poczekam az twoj przepis nabierze mocy urzedowej, wtedy przyjade do Ciebie i skonsumuje z przyjemnoscia
a tak nawiasem to : - poszukuje kucharza, nie mam czasu na gotowanie, oprocz niedzieli
jaras699 2011-01-12
Dzieki za przepis i fatyge.Juz naprawilem swoj bląd i dodalem Ciebie do ulubionych.Pozdrawiam Cie serdecznie.
adigonz 2011-01-13
Dzien Dobry: Witam serdecznie zycze milego Dnia i ladnej pogody.u mnie leje.pozdrawiam Georg.
daro55 2011-01-13
I co ? Długo te słoiki mają tak stać ? Aha rozumiem....aż będzie świeża rybka :) Pojechałbym i nałowił,ale lud trochę cieniutki więc.......
Miłego popołudnia ;)
alicja13 2011-01-13
Na pewno pychota, ja kocham po grecku czyli z utartymi na grubej tarce warzywami i tez w pomidorowym sosie...
Milego reszty dzionka, serdecznosci
rzeka13 2011-01-14
PYSZNIUTKA:)