3 kg zielonych pomidorów
5 marchewek
60 dag cebuli
15 dag soli
Zalewa;
1 szklanka octu
1 litr wody
15 dag cukru
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz
Cebule obieramy i z pomidorami kroimy w plastry.Wsypujemy sól,mieszamy i odstawiamy na ok.2 godziny.Odsączamy.Marchewki obieramy,myjemy i kroimy na plasterki.Gotujemy kilka minut.
Składniki zalewy mieszamy i zagotowujemy.Wkładamy pomidory,cebule oraz marchewki.Dokładnie mieszamy i gotujemy około 10 minut.Wkładamy do słoików.Pasteryzujemy ok. 15 minut.
Jeśli chcemy, aby sałatka była bardziej kwaśna,powinniśmy dodać więcej octu.
dodane na fotoforum:
babcia1 2015-09-14
a my za nią za bardzo nie przepadamy mam kilka słoików ze zeszłego roku i jakoś nie ma chętnych
aska70 2015-09-14
ooo wiekowa sałatka , w tamtym roku też robiłam pycha ,:)
Hmm czyżbym w tym roku miałabym nie robić :D
Pozdrawiam ciepło .