Z tej okazji proszę się częstować
LODOWA BOMBA PRALINOWA
Składniki:
150g czekolady mlecznej, 100g czekolady gorzkiej, 3 kubeczki ( po 125g) śmietanki tortowej, 25g przesianego cukru pudru, 4-5 łyże stołowych rumu lub sou pomarańczowego, 15 czekoladowych pałeczek waflowych z nadzieniem nugatowym, 100g białej kuwertury czekoladowej
1 Obydwa gatunki czekolady z grubsza pokruszyć i na niewielkim ogniu, w małym garnku, w kąpieli wodnej wymieszać na gładką masę.
2 Śmietankę tortową ubić ręcznym robotem na sztywno. Dodać cukier puder, rum lub sok pomarańczowy. Następnie wymieszać z rozpuszczoną czekoladą.
3 Karbowaną formę (długość 30cm) wyłożyć przezroczystą folią i ułożyć w niej czekoladowe pałeczki, do formy włożyć i wyrównać masę czekoladową. Formę na 3-4 godziny wstawić do zamrażalnika.
4 Białą polewę czekoladową trochę rozdrobnić i podgrzać na małym ogniu w garnku w kąpieli wodnej na gładką masę.
5 Wyjąć formę z zamrażalnika, wyłożyć zamrożony deser i zdjąć z niego folię. Lodową bombę pralinową obłożyć małą łyżeczką białą czekoladą.
6 Według uznania pokroić drobno obcięte końcówki pałeczek i posypać nimi bombę.
SMACZNEGO !!! ;)
maly52 2013-03-01
Gratuluję serdecznie....bomba pralinowa i bomba kaloryczna,choć na pewno pycha....pozdrawiam cieplutko...miłego dnia...:))