Sernik z rosą,ciasto cappuccino.
Ciasto z masą cappuccino
Biszkopt:
8 jajek
1 szkl.cukru
1 szkl. mąki
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto kokosowe:
200g wiórek kokosowych
5 białek
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
5 żółtek
1 cukier wanilinowy
3 czubate łyżki mąki pszennej
1 budyń waniliowy
2 szklanki mleka
3/4 szkl. cukru
cappuccino waniliowe(Mocate) -całe opakowanie
1,5 kostki masła lub margaryny
Biszkopt:
Białka z cukrem ubić na sztywno, kakao,mąkę i proszek wymieszać razem i dodawać naprzemiennie z żółtkami. Upiec biszkopt i po wystudzeniu przekroić na pół.
Ciasto kokosowe:
Białka z cukrem ubić na sztywno,dodac wiórki i proszek do pieczenia.Piec na blasze wyłożonej papierem aż się lekko zarumieni .Po upieczeniu jeszcze jak ciasto będzie ciepłe ostrożnie oderwac papier bo potem może być problem.
Masa:
Z podanych składników ugotować budyń.
Rozetrzeć mikserem ok 1,5 kostki masła lub margaryny (Kasia) ,dodawać stopniowo wystudzony budyń. Do gotowej masy dodawać porcjami cappuccino. Na koniec można dodać trochę spirytusu co podkreśli smak masy.
Potem przełożyć ciasto masą w kolejności: biszkopt,masa ,ciasto kokosowe ,masa,biszkopt i trochę masy na wierzch. Można posypać wiórkami lub starta czekoladą.