Trzmiele, oprócz pszczoły miodnej, są owadami zapylającymi rośliny. Co więcej, są praktycznie jedynymi owadami zapylającymi rośliny o kwiatach rurkowych i niektóre motylkowe (lucernę, koniczynę łąkową – tzw. czerwoną). Ich zdolności do zapylania roślin gospodarczych maja kapitalne znaczenie dla naszego rolnictwa. Trzmiele bowiem zapylają jeszcze: ogórki, pomidory, bób, słoneczniki, gorczycę, porzeczki, maliny, brzoskwinie, pigwowce, grusze, róże.
Tymczasem trzmiele giną w zastraszającym tempie. Dlaczego tak się dzieje?
Przede wszystkim gniazda trzmielich rodzin giną przez wiosenne wypalanie traw, co tak uparcie i jak najsłuszniej podkreślał Pan Redaktor Andrzej Zalewski każdej wiosny w swych apelach w Ekoradiu. Następną przyczyną zagłady trzmieli jest zaorywanie miedz, stosowanie pestycydów – zwłaszcza herbicydów, zły dobór terminów oprysków, coraz sterylniejsze ogrody, zanikanie ugorów, tradycyjnego charakteru wsi polskiej, stosowanie monokultur w rolnictwie.
Trzmiele głodują z powodu zanikania ich ciągłej bazy pokarmowej wczesną wiosną i latem, z braku roślin miododajnych.
dodane na fotoforum: