Daktyle są źródłem cukrów i naturalnych salicylanów, działających jak
aspiryna. Daktyle zawierają witaminę A, C, B1, B2 i PP,potas, żelazo,
fosfor i magnez. Dzięki zawartości sporej ilości błonnika, zapobiegają
zaparciom, obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi, łagodzą
objawy menopauzy. Wykazują też właściwości przewbólowe, przeciwzapalne
i przecizakrzepowe., a dzieki zawartości antyoksydantów wzmacniają
organizm przeciw niektórym chorobom. Zalecane są osobom chorym na
nadciśnienie tętnicze ze względu na zawartość potasu.
Zaleca się ich jedzenie podczas przeziębienia i osłabienia organizmu.
Daktyle mają większą wartość energetyczną niż mięso wołowe, kurczak
czy chleb, są więc dobrym źródłem energii dla wszystkich osób
prowadzących aktywny tryb życia. Ich spożycie powoduje uzupełnienie
niedoboru glikogenu, a zawarty w nich potas sprawia, że zalecane są
również po treningach.
Daktyle to przekąska zdrowa, smaczna i bardzo słodka. Poszukując
alternatywy dla cukierków i czekoladek, warto pomyśleć właśnie o tym
owocu
dodane na fotoforum:
dyhaa 2013-03-05
Wyglądają apetycznie, ale nigdy nie próbowałem tych owoców. Piękne foto. Pozdrawiam cieplutko:)