18 dag margaryny( ja dodalam masla) 6 jaj ,2 lyzki maki(do obtoczenia bakalii) 1,5 szkl cukru ,olejek rumowy( ja dodalam kielszek rumu), 3 lyzeczki proszku do pieczenia ,3 szkl maki , 0,5 kg bakalii-morele , orzechy wloskie ,rodzynki zurawina,migdaly. Rodzynki, morele i zurawine namoczyc na 1 godz w rumie po czym odsaczyc i obsypac na sicie w 2 lyzki maki pszennej. Do miski wrzucic margaryne lub maslo i utrzec z cukrem, nastepnie wbic jaja ,ucierajac dodac make pszenna z proszkiem do pieczenia oraz bakalie(namoczone i suche i rum w ktorym sie moczyly ).Wszystko dokladnie wymieszac . Ciasto przelozyc do foremek( wychodzi 2- wie keksowki) wylozonych papierem do pieczenia.Piec w temp .190 stopni ok. 40- 50 min w zaleznosci od piekarnika ja sprawdzam patyczkiem.Wystudzone ciasto posmarowac roztopionym maslem i posypac cukrem pudrem.Przepis pochodzi z TVS Remigiusza Raczki ,naprawde ma super przepisy.Smacznego.
dodane na fotoforum: