Jeczpoczmaki  podane  z sosem  czosnkowym.

Jeczpoczmaki podane z sosem czosnkowym.

https://www.przepisy.net/jeczpoczmaki/
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki
- 2 jajka
- 2 kubki wody
- sól
- trochę oleju
Składniki na farsz:
- mięso mielone ok.1kg (najlepiej indycze - w kuchni tatarskiej nie je się mięsa wieprzowego)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 torebki ugotowanego ryżu
- 2-3 średnie marchewki (starte, surowe)
- olej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1
Mięso mielone lekko podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
2
W międzyczasie ugotować ryż z dodatkiem soli i curry (ryż powinien być lekko niedogotowany).
3
Do mięsa dodać potarkowaną marchewkę, lekko przestudzony ryż, przyprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i curry.
4
Przygotować ciasto: do miski wsypać wszystkie produkty i zagnieść na gładkie ciasto. Odrywać średniej wielkości kawałki i rozwałkowywać na placki o średnicy ok.10-12cm. Na środku kłaść łyżkę lub dwie nadzienia i zlepiać tak by powstał trójkąt, zrobić falbanki.
5
Na blaszkę położyć papier do pieczenia a na nim kolejno rozłożyć jeczpoczmaki. Posmarować je białkiem (ostatnio smarowałam żółtkiem i również wyszły zarumienione i smaczne). Piec w temp.180 st C ok 30-40min (tak by były lekko zarumienione z wierzchu)

dodane na fotoforum:

lenka42

lenka42 2013-01-20

Wygląda smakowicie,chociaż nie toleruję czosnku

jokam

jokam 2013-01-20

o kurcze! jakie fajne!
jak sił nabiorę, to zrobię...!!

lila08

lila08 2013-01-20

apetycznie wyglądają...zrobię :)))

aziu1

aziu1 2013-01-24

Bohoniki czy Kruszyniany czy podobne klimaty? kuchnia tatarska jest smaczna :)

ewaiza

ewaiza 2013-01-24

re aziu: nie znam tych stron ja mieszkam blizej Moniek.

lucija

lucija 2013-03-03

są rewelacyjne :) dziękuję za przepis

bachaa

bachaa 2013-07-27

jeczpoczmaki to chyba kuchnia tatarska?

isia29

isia29 2014-11-08

to musi być pyszne.....zabieram przepis ;)

lanta21

lanta21 2019-01-28

super

dodaj komentarz

kolejne >