1 kg maki pszennej tak jest w orginale( ja dalam make Lubella pelne ziarno) , 3 garsci otrab pszennych ,10 dag drozdzy , 3 lyzeczki kminku ,poltorej lyzeczki soli ,ewentualnie troche siemienia lub sezamu. Make ,otreby,kminek i sol i siemie lniane wymieszac w duzej misce ustawic na garnku z ciepla woda , by skladniki lekko sie ogrzaly. Drozdze rozetrzec w niewielkiej ilosci wody wymieszac je z 3/4 l przegotowanej letniej wody wlac do suchych produktow wszystko bardzo starannie wymieszac i wyrobic.Odstawic do wyrosniecia. Blaszki wysmarowac i wlac ciasto i odstawic do wyrosniecia na 30 min.Piec w temp 200° C przez okolo 25-30 min.
danka1 2013-02-03
super - jakie masz blaszki ?
Mnie sprawdza się super blaszka silikonowa - bez smarowania i cudowania i za każdym razem super się chlebek wyjmuje