Chleb z otrebami i kminkiem.

Chleb z otrebami i kminkiem.

1 kg maki pszennej tak jest w orginale( ja dalam make Lubella pelne ziarno) , 3 garsci otrab pszennych ,10 dag drozdzy , 3 lyzeczki kminku ,poltorej lyzeczki soli ,ewentualnie troche siemienia lub sezamu. Make ,otreby,kminek i sol i siemie lniane wymieszac w duzej misce ustawic na garnku z ciepla woda , by skladniki lekko sie ogrzaly. Drozdze rozetrzec w niewielkiej ilosci wody wymieszac je z 3/4 l przegotowanej letniej wody wlac do suchych produktow wszystko bardzo starannie wymieszac i wyrobic.Odstawic do wyrosniecia. Blaszki wysmarowac i wlac ciasto i odstawic do wyrosniecia na 30 min.Piec w temp 200° C przez okolo 25-30 min.

jokam

jokam 2013-02-03

piękny razy 3 :)))

danka1

danka1 2013-02-03

super - jakie masz blaszki ?
Mnie sprawdza się super blaszka silikonowa - bez smarowania i cudowania i za każdym razem super się chlebek wyjmuje

ewaiza

ewaiza 2013-02-04

re: te blaszki to sa specjalne do chleba ,moje siilikonowe przypalaja.

dodaj komentarz

kolejne >