75 dag maki pszennej typ 450, lyzeczka soli , 5 dag cukru, 4 dag drozdzy swiezych, 3/4 szkl letniego mleka, 3 jajka, 10 dag roztopionego masla lub margaryny. Make przesiac do duzej miski dodac sol zrobic w srodku dolek wsypac do niego cukier, drozdze roztarte w niewielkiej ilosci (ok.1/3 szkl ) letniej wody i wlac polowe mleka.Zgarnac palcem nieco maki by polaczyla sie z roztworem.Przykryc i odczekac az drozdze sie spienia. Dodac reszte mleka ,wbic jajka i wlac przestudzony tluszcz. Wymieszac i wyrobic podsypujac maka (15 min) wyrabiac. Odstawic do wyrosniecia na 30 min. Po wyrosnieciu uformowac 2 podluzne bochenki chleba wlozyc do blaszki odstawic jeszcze na 30-40 min. piec w temp.220°c ok.45 min. Pod blacha ustawic pojemnik z woda.
dodane na fotoforum: